Eksperiment: võtan vabalt – suhkruvabalt!

Tervisliku toitumise teemadel lugedes jõuab jutt päris ruttu suhkru tarbimiseni. Üldiselt võib toitumise kohta leida väga palju vasturääkivat infot, kuid mis puudutab suhkrut, siis on toitumisnõustajad, arstid ja muidu tervisefännid ühisel seisukohal. Suhkru tarbimist tuleks piirata, sest tänapäeva suhkrutarbime on ületanud igasuguse normaalsuse piirid. Kuigi ma ise ei lisa kunagi suhkrut mitte ühelegi toidule ja küpsetades olen asendanud tavalise lauasuhkru juba aastaid tagasi nö tervislikemate versioonidega, tarbin ikkagi suhkrut rohkem kui inimesele päevas ette nähtud on. Ma elasin pikalt teadmisega, et kasutades valge suhkru asemel magustajana mett, agaavi siirupit, vahtra siirupit, kookospalmisuhkrut vms, siis söön juba hulga tervislikumalt. Kui see vaid oleks tõsi!

Miski mu sees ikkagi ei andnud asu ja see suhkruteema näris hinge. Asusin asja veidi lähemalt uurima. Sain teada, et üks suhkur ei ole otseselt parem teisest. Suhkur on suhkur ja selle mõju organismile on ühtemoodi kahjulik. Ainus erinevus on selles, et nendes nö tervislikumates variantides leidub ka muid kasulikke mineraalaineid, seega ei ole need täiesti tühjad kalorid nagu on valges lauasuhkrus. Lisaks olin alati uskunud, et puuvilju võib süüa lõpmatuseni, sest puuviljasuhkur ei saa ju olla kahjulik. Kuid tegelikult on suurtes kogustes puuviljade söömine samuti paras annus suhkrudoosi. Siit loogiline järeldus, et isegi ilma lisatud suhkruta mahlade joomine peaks olema piiratud koguses.

Pärast video Sugar: the bitter truth vaatamist, selgines asi veelgi. Sain täpsemalt teada, et põhiline “vaenlane” on fruktoos, mitte suhkur kui selline, ning põhimõtteliselt mõjub fruktoos meie kehale samamoodi nagu alkohol. Suhkur, või täpsemalt sahharoos, koosneb enamasti poolest osast fruktoosist ja poolest osast glükoosist. Fruktoos on meid kahjustav osa; glükoosiga ei ole probleemi, sest see esineb enamuses toitudes, mida sööme ja selle kasutab keha ära energiaks, mitte ei ladesta rasvaks.

Lühidalt mõned faktid nimetatud video põhjal.
Fruktoos paneb meid piiramatult sööma. Igale molekulile, mis me oma kehale söödame, vastab teatav seedimist/söömist reguleeriv hormoon. Ja kui me oleme piisavalt söönud mõnda toiduainet, siis vastav hormoon ütleb meie ajule, et nüüd on kõht täis ja võib lõpetada. Fruktoosi jaoks ei ole sellist hormooni. Seega me võime süüa lõputult ja isu ei saa täis. Fruktoos seadistab aju pidevalt himustama ülimagusat toitu, mis viib kergesti kaalutõusuni.
Fruktoos läheb otse rasvaks. Maks vastutab suhkru lagundamise eest. Näiteks glükoosi kasutavad pea kõik rakud meie organismis ja see põletatakse pea koheselt pärast selle kasutamist. Fruktoos aga ei kasutada koheselt energiaks ning see muudetakse hoopis rasvaks. See protsess on veel kiirem, kui juua mahlajooke või karastusjooke.
Fruktoos teeb meid haigeks. Mitmed uuringud on juba leidnud, et fruktoos:
– nõrgestab immuunsüsteemi, viirused ja nakkused saavad rutem meist jagu;
– takistab toitainete imendumist ja lööb selle tasakaalu sassi, põhjustades mitmeid mineraalainete puudusi. Suhkru seedimiseks kasutab keha oma mineraalainete varusid ja põhjustad sedasi alatoitumist, mis omakorda põhjustab pidevat nälga;
– alandab viljakust;
– kiirendab vananemise protsessi;
– soodustab vähi teket, eriti just rinna-, munasarja-, eesnäärme, kõhunäärme, kopsu, kõhuvähki;
– võib põhjustada dementsuse teket;
– põhjustab seedetrakti happelisust, seedeprobleeme ja takistab toitainete omastamist;
– võib põhjustada kiire adrenaliinisööstu, hüperaktiivsust, ärevust ja suutmatust keskenduda.
Järjest enam tõestavad erinevad uuringud, et suhkur tõepoolest mürgitab meid, põhjustades nö rasvast maksa, mis omakorda võib viia diabeedini, südamehaigusteni ja vähini. Osad teadlased ütlevad, et suhkru tõttu sureb 35 miljonit inimest aastas terves maailmas.

Suhkruid saab liigitada kaheks suuremaks grupiks: 1) nö vaba suhkur (ing k. free sugar), mille alla kuulub toidule ja joogile lisatud suhkur, aga ka naturaalsel kujul leiduv suhkur mees, siirupites, puuviljamahlades ja –kontsentraatides; 2) naturaalsed suhkrud, mida leidub puuviljades ja piimas.

Kui palju on normaalne suhkrukogus päevas?
Lapsed vanuses 4-6 võivad süüa 19 g või 5 tl vaba suhkrut päevas;
Lapsed vanuses 7-10 võivad süüa 24 g või 6 tl vaba suhkrut päevas;
Lapsed üle 11 aasta ja täiskasvanud võivad süüa 30 g või 7 tl vaba suhkrut päevas.

Mind panid need faktid päris tõsiselt järgi mõtlema, et kuhu suunas me liigume ja mida me oma lastele söödame. Loomulikult kõige kurvemaks teeb teadmine, et suhkru tootmine on massiline ja nii laiaulatuslikult kättesaadav. Kui palju sina sööd suhkrut päevas ja kui palju annad oma lastele? Ma toon siinkohal paar näidet illustreerimaks suhkurkoguseid. Klaasis õunamahlas ja Coca-colas on 10-12 tl suhkrut (üllatav!?); õun on 2-3 tl suhkrut; banaan on 4 tl suhkrut; peotäis rosinaid on 5-7 tl suhkrut. Siin veel üks illustratsioon, kui palju on jogurtites suhkrut.

Sarah Wilson leiab oma raamatus “Mina loobun suhkrust”, et üldiselt on normaalne kogus paar puuvilja päevas ja peaksime piirduma 6-9 tl lisatud suhkruga päevas. Sarah Wilson räägib oma raamatus, et kuigi ta sõi hulga tervislikumalt kui enamus inimesi, oli ta siiski suhkrusõltlane. Tema tavaline päeva suhkrutarbimine oli: kolm puuvilja, peotäis kuivatatud puuvilja, 1 või 2 tl mett tee sisse, väike tume šokolaad pärast lõunat ja väike kogus mett õhtul jogurti sisse. Ta arvutas välja, et see teeb 25+ tl suhkrut päevas. Kuna tal oli mitmeid tervisehädasid, siis ta otsustas natuke eksperimenteerida, elades mõnda aega täiesti suhkruvabalt. See toimis nii hästi, et nüüd on saanud sellest tema loomulik eluviis.

Sarah Wilson inspireerib mindki katsetama ja olen juba ammu mõelnud, kuidas oma suhkrutarbimist vähendada ja täiesti vabaneda suhkrusõltuvusest. Kuigi ma ei söö ammu juba poes müüdavaid kooke, saiakesi, komme, küpsiseid jne, siis ei möödu ühtegi päeva ilma tumeda šokolaadita (tavaliselt siis 70% või 85%-lised). Varjatud kujul leidub suhkrut toidulaual kindlasti rohkem, kuigi valmistan endale kodus süüa enamus kordadel ise ja saan seetõttu kasutada võimalikult puhast toorainet. Olen paljuski seda usku, et see, mis ühele on hea, ei pruugi teisele üldse sobida. Seega tuleb lähtuda enda kehast ja tema vajadustest. Parim viis on lihtsalt järgi proovida ja vaadata, kuidas su keha reageerib ja kas tal on olla parem teatud toiduaineid söömata. Olen sedasi loobunud gluteeni söömisest, sest tundsin muutust oma kehas vaid paremuse poole. Kõik algas aga lihtsast soovist oma keha puhastada ja anda võimalus restardiks. Nüüd tunnen, et on kätte jõudnud see aeg, kui on vaja katsetada suhkruvaba elu.

Olen otsustanud läbida Sarah Wilsoni 8-nädalase suhkruvõõrutuse programmi. Suhtun sellesse põnevuse, mängulisuse ja hoolivusega enda vastu. See saab olema minu väike eksperiment, et omal nahal tunda, kas suhkruta elu on mulle ja mu kehale parem. Igapäevaselt suhkrut tarbides ei ole võimalik vahest aru saada, seega tuleb alguses teha kehale täielik suhkruvõõrutus, et saaks taastuda keha normaalne ainevahetus. See, mida me sööme ja milliseid muutusi me oma elustiilis tahame teha on valiku, otsustamise ja seejärel pühendumise küsimus. Minu jaoks algab uus proovimise ja katsetamise ajajärk ja ootan põnevusega, kuhu see välja viib. Kui tunned, et tahad mu teekonda ja tulemusi jälgida, siis oled oodatud kaasa elama!

Alanud oktoobrikuu alguseks võib öelda, et võta vabalt – kellele kilekotivabalt, kellele alkoholivabalt ja minule siis suhkuvabalt!

Kui soovid end suhkruteemadel veidi harida, siis leiab igasugu põnevat infot alustuseks näiteks siit:
http://fructose.mercola.com
http://www.jamieoliver.com/sugar-rush/#8ueIxa0lKe6Poftk.97
http://thatsugarfilm.com
https://iquitsugar.com
http://opinionator.blogs.nytimes.com/2013/02/27/its-the-sugar-folks/
http://www.nytimes.com/2011/04/17/magazine/mag-17Sugar-t.html?pagewanted=all&_r=1
http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugars_intake/en/

9 thoughts on “Eksperiment: võtan vabalt – suhkruvabalt!

  1. Silvia says:

    Kuskilt mälusopist on mul info, et Arktikas oli uurijatel suhkrupuudusest tekkinud skorbuut!!! Iga asisem aine on normi piires siiski inimese organismile vajalik. Iga liialdus on kurjast! Seega suhtun pisut skeptiliselt täiesti suhkruvabasse dieeti! Aga soovin edu eksperimenteerimisel!

  2. Skorbuut on C-vitamiini defitsiit organismis ja suhkur ei sisalda C-vitamiini. Kuna ma ei tea, mis seal Arktikas tegelikult juhtus, ei oska rohkemat kommenteerida. Täiesti suhkruvaba elu ei olegi võimalik elada, sest köögiviljad ja puuviljad sisaldavad ka suhkrut. Küll on aga võimalik elada sellist elu, kus ei lisa igale toidule suhkrut juurde, ja tarbida mõõdukalt seda suhkrut, mida looduses leiduv toit loomulikul kujul sisaldab.

  3. Tere!

    Valmistan kakaod toorpiimast ja toorkakao pulbrist. Poes müüdavad valmis kakaopulbrid sisaldavad suhkrut, kuid toorkakao pulbrile ei ole seda lisatud. Kuigi kakaos iseenesest on ka suhkrut looduslikul kujul, aga see on alla 1%, mis on väga minimaalne kogus. Antud programmis, mida läbin, on kakao puhtal kujul lubatud.
    Ehk saad veidi rohkem vastuseid siit lehelt kakao ja šokolaadi tarbimise kohta: https://iquitsugar.com/fact-sheets/can-i-eat-chocolate/
    Toorkakao kohta võib lugeda siit: http://elexir.ee/toorkakao-theobroma-cacao-kakao/

  4. Kristi says:

    Tere

    Suur tänu info eest. Aga kas see toorkakaost valmistatud kakao on siis ikkagi magusapoolsem? Ja kust saab osta toorpiima, ise elan Tartus?

    Tänud ette :)

  5. Toorkakaoga on tõesti selline lugu, et see on mõruda maitsega ja sobib pigem nö tõelistele tumeda šokolaadi armastajatele. Kuid mahedama maitse annab vahukoor, seepärast lisan pärast veel väikse vahukooretupsu joogile. Sa ei pea kindlasti tegema seda toorpiimast, kõlbab ka tavaline piim :) Ma kasutan mõlemaid vaheldumisi. Muidu, Nopri toorpiima peaks olema saada suurtes kauplustes http://www.nopri.ee/toode/toorpiim/
    Mõnusat katsetamist :)

  6. Kristi says:

    Tänud sulle info eest :). Aga kas lubad endale seda kakaod igapäevaselt või paar korda nädalas?
    Ja lisaks, vaatasin et toorkakao on sellel kodulehel mis eelmise postituse juures kirjutasid nagu ubadena – et kuidas neist siis mõnusa kakao saab teha? Või on ka olemas toorkakao pulbrit?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga