Esimese nädala muljed

Esimene suhkruvaba nädal on edukalt seljatatud. Sellel nädalal oli tegelikult lubatud süüa suhkruid, kuid oli eesmärk piirata, et üleminek järgmisesse nädalasse oleks sujuvam. Kuna ma sõin juba enne programmi päris tervislikult, siis sain kohe alustada eesmärgiga, et kogu lisatud ja rafineeritud suhkur läheb menüüst. Jäid vaid puuviljad ja nende osas ma hetkel veel piiranguid ei seadnud. Viimase šokolaaditüki sõin täpselt nädal tagasi pühapäeval ja üllataval kombel ei ole mingit vastupandamatut isu tekkinud. Esimestel päevadel tekkis paar korda refleks, et päevase kohvitassi juurest puudub mu tume šokolaad, kuid see ei muutunud õnneks mingiks obsessiivseks mõtteks. Puuvilja olen söönud iga päev. Üks päev sain poest imemaitsvaid mangosid ja nendest valmistasin endale maitsestamata jogurtiga magustoidu. Oli ikka tõeliselt magus ja nauditav suutäis. Veel olid meil kodus mõned apelsinid ja nendest tegin endale värskelt pressitud apelsinimahla teadvustades selgelt, et see klaas sisaldas mu päevast suhkrukogust. Oleksin võinud apelsini niisama tervelt ära süüa, aga tahtsin mahlale lisada veel ingverit viiruste peletamiseks, nii et sai otsustatud mahla kasuks. Raisku ei saa küll ühtegi puuvilja lasta minna ;)

Kolmandal ja neljandal päeval valutas mul pea. Kuna mul valutab pea väga harva, siis on võimalik, et see oli väike võõrutusnäht. Nüüd on enesetunne hea. Olen terve nädala kokanud perele põnevaid ja imemaitsvaid tervislikke roogasid. Nii vabastav on toituda etteantud kava järgi ja mitte stressata igapäevaselt, mida süüa. Pealegi on mul pidevalt selline lapselik elevus sees, et ei tea mida küll täna pakutakse süüa. Selline tunne nagu oleks restoranis, sest iga päev saab valmistada mingu uue ja toreda roa, mida pole varem proovinud. Seeläbi õpin ise palju paremini ja teadlikumalt ennast ja oma perekonda toitma. Kõht on täis ja isusid ei olegi eriti. Järgneval pildil on väike valik meie menüüs olnud roogadest.

PicMonkey Collage

Kuigi sõin varemgi rohkelt juurvilju, siis nüüd sisaldab iga toidukord mõnusa koguse juurikaid ja rohelist. Saan täie kindlusega ja hea tundega öelda, et valmistan endal ise süüa ja tean täpselt, mida ma tegelikult söön. Ma ei pea mingit dieeti, lihtsalt söön päris toitu!

Lisaks olen selle nädala käigus juurde saanud teadmisi suhkru tarbimise ja tervisliku toitumise kohta. Jagan teiega siinkohal avastatut. Põhilised vead, mida tihti tehakse, kui tahetakse vähendada või loobuda suhkrust oma toidulaual:
Sa asendad suhkru (valge või pruuni lauasuhkru) meega, kookospalmisuhkruga, agaavisiirupiga vms “tervisliku” asendusega. Loomulikult on suur samm edasi rafineeritud suhkru tarbimise välja jätmine menüüst, kuid kõik need tervislikud magustajad sisaldavad ka suhkrut!! Nad on täis fruktoosi ja ei tee su kehale midagi head.
Sa usud seda, kui mõne toote pakendil on öeldud suhkruvaba. Kuid see pole tõsi alati, selleks tuleb lugeda pakendil olevat infot, sest suhkrul on palju erinevaid nimesid. Toode, mis väidetavalt ei sisalda lisatud suhkrut, on täis mett või kontsentreeritud puuviljamahla. Viimast on kasutatud väga palju laste snäkkides, müslibatoonides jne. Kuid see kõik on ikkagi suhkur. Loe pakendil olevaid koostisosade nimekirju!
Sa arvad, et puuviljamahl on tervislikum versioon kui karastusjook. Kahjuks ei ole see tõsi. Väljas söögi kõrvale tellitud väike (250ml) värskelt pressitud apelsinimahl sisaldab 5 tl suhkrut. Keha kohtleb seda suhkrut samamoodi nagu karastusjoogist saadud kogust. Ühe klaasi mahlast saad kätte oma päevase suhkrukoguse. Siinkohal on võrreldud värsket mahla ja karastusjooki vaid suhkru osas. On selge, et karastusjoogis sisaldub veel palju muud ebatervislikku.
Sa sööd ikka veel poes müüdavaid maitsestatud jogurteid. Kuid need on täis suhkrut ja ühes klaasis on rohkem kui normaalne päevane annus suhkrut. Hiljuti liikus uudis sellest, kui palju sisaldavad jogurtid suhkrut. Arvestada tuleb seda, et väherasvased jogurtid sisaldavad veelgi enam suhkrut, et taastada jogurti normaalne maitse, mis rasva eemaldusega on kannatada saanud. Kui oled jogurti sõber, siis ainus tervislik jogurt on täisrasvane maitsestamata jogurt, mille koostisosadeks on vaid täispiim ja probiootilised bakterid. Minu meelest on üks väike kausitäis kreeka jogurtit värskete maasikatega lihtsalt imemaitsev!!

Mina uskusin küll, et puuviljamahlade joomine on alati tervislik valik. Olin küll kuulnud siit ja sealt, et üldiselt nendega liialdada ei tasu, kuid ma polnud kunagi varem süvenenud miks. Järgmine kord tean, et kui tahan hirmsasti juua klaasi apelsinimahla või õunamahla, siis sellega on mu päevane puuvilja ja suhkrukogus täis. Samuti uskusin naiivselt, et kui asendan tavalise suhkru “tervislike” versioonidega, siis pole häda midagi koogi sisse mitu lusikatäit mett kühveldada.

Soovitused, millest võiks alustada suhkrukoguste vähendamisel oma elus:

  • Vähenda suhkru lisamist oma tee või kohvi sisse, kui võimalik loobu üldse.
  • Loobu magusatest hommikuhelvestest ja asenda need näiteks pudruga, munaga või soolase võileivaga. Proovi, kuidas maitseb hommikul röstsai hummuse või avokaadoga. Pudru peale pane moosi asemel peotäis värskeid või külmutatud marju ja natuke kaneeli.
  • Vähenda puuvilja tarbimist päevas. Snäkina võid proovida näiteks süüa peotäis pähkleid või hoopis toorest porgandit hummusega.
  • Hakka mahlade ja karastusjookide asemel jooma janu kustutamiseks vett, millele võib maitset lisada laimi, sidruni või kurgiga. Proovi ka kookosvett, kui on magusama joogi järgi isu. Kui karastusjookidest on ikka väga raske loobuda, siis tee tervislikum versioon ise. Näiteks lisa gaseeritud veele sidrunit ja piparmündilehti. Võid lisada ka kookosvett, mis annab mõnusa magusa maitse.
  • Peale õhtusööki söö šokolaaditüki asemel hoopis juustu või joo üks taimetee, nt piparmünt, lagrits, kaneel või vanilje lõhnavad ja maitsevad magusalt.
  • Väljas süües loobu magustoidust ja vali selle asemel nt juustutaldrik ja miks mitte klaas punast veini, kui tunned vajadust.
  • Loobu kuivatatud puuviljade söömisest, sest kuivatatud puuviljast on eemaldatud kogu vesi ja järgi jääb vaid kontsentreerituna suhkrukogus. Pealegi keegi ei söö tavaliselt 1-2 kuivatatud aprikoosi või ploomi, me sööme neid ikka väikse peotäie. Kuid sedasi olemegi juba märkamatult söönud 5 või 6 puuvilja, ületades ammugi päevase normi. Näiteks pool klaasi jõhvikaid sisaldab kõigest 2 g suhkrut, aga pool klaasi kuivatatud jõhvikaid sisaldab juba 57 g suhkrut. Üks dattel sisaldab üle 60 % suhkrut, millest 30 % on fruktoos. 100 g värskeid aprikoose sisaldab 1 % fruktoosi aga 100 g kuivatatud aprikoose sisaldab üle 12 % suhkrut. Kui sa just ei kavatse väga teadlikult süüa ainult kaks kuivatatud ploomi, siis oleks targem kuivatatud puuviljast loobuda ja süüa hoopis paar värsket puuvilja päevas. Värske puuvili sisaldab palju vedelikku, mis täidab kõhtu ning samuti muid mineraalaineid.

Mida toob järgmine nädal? Nüüd algab tõeline puhastuskuur ehk detox. Alates homsest on menüüst läinud ka kõik puuviljad. Pole vaja muretseda, puuviljad leiavad kindlasti tagasitee menüüsse, kuid hetkel on eesmärk teha oma kehale suurpuhastus ja suhkruvõõrutus. Selle jaoks on parim mõnda aega vältida ka puuviljadest saadavat suhkrut. Täna ostsin järgmise nädala jaoks kõik vajaliku. Algab uus ning põnev nädal uute retseptide, maitsete, kogemuste, avastuste ja teadmistega. Päris ausalt kohe, ma olen väga elevil ja naudin siiani kogu protsessi väga. Minu rõhk ei ole sellel, mida ma ei söö, vaid sellel, et ma toidan oma keha vaid kõige paremaga. Uus nädal toob katsetusi ka hapendamise vallas, kuid sellest juba järgmine kord.

Häid toiduvalikuid teile ning hoolitsege oma keha ja meele eest hellalt!

2 thoughts on “Esimese nädala muljed

  1. Hei, väga põnev lugemine ja huviga ootan juba järgmise nädala kokkuvõtet, eriti just hapendamise osas. Küsiksin üle köögiviljamahlade osas – kui puuviljamahlad sisaldavad palju suhkrut, siis kas kurgi-mündi-selleri mahl oleks näiteks parem valik? :)

Leave a Reply to Svetlana Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.